NMKY

 

Lauantaina klo 15:00 koriskausi Korkalovaaran parketilla pyörähtää käyntiin B-tyttöjen toimesta. Staro-nimeä kantava SaPS:n, KU:n, Takun ja Ronmky:n yhteisjoukkue kohtaa ”uuden paikallisvastustajan” Övertorneå IF:n Ruotsin pohjoisen alueen sarjassa.

 

B-tytöt jatkavat viime kaudella alkanutta yhteistyötä pohjoisen alueen seurojen kesken hakemalla kovia pelejä Ruotsin pohjoisen alueen sarjasta. Projektia on viety järjestelmällisesti eteenpäin viime keväänä alkaneesta C-tyttöjen SM-sarjayhteistyöstä alkaen.

”Oli täysin selvää, että viime kauden päätteeksi oli keksittävä jotakin pohjoisen alueen sarjan otteluiden rinnalle tälle ikäluokalle. Tämä Ruotsin sarja oli kaikkien seurojen näkökulmasta selkeästi paras ratkaisu. B-tyttöjen valtakunnan sarjoihin rahkeet tuskin olisivat riittäneet. Lisäksi vaikka olisivatkin, niin esim. valtakunnallinen ykkösdivari olisi taloudellisestikin ollut todella kova ponnistus. Keskisen alueen sarjan joukkuemäärästä taas ei ollut mitään varmuutta. Lisäksi Ruotsin sarjaan pääseminen oli suhteellisen helppo järjestää kun meillä oli kontaktit Ruotsin puolelle”, kertoo valmentaja Jari Olkkola.

 

Ruotsin ”Norrbottenin” alueella koripallon taso on reilusti edellä Suomea. Tästä kertoo mm. marraskuussa Luulajassa pelattava Naisten EM-karsintaottelu, jossa Ruotsi kohtaa Suomen. Sarjasysteemi Ruotsissa on myös Suomesta poikkeava. Joukkueet sijoitetaan tason mukaan lohkoihin ikäluokissa 98–06. Tytöissä näissä ikäluokissa on kahdeksassa lohkossa yli 40 joukkuetta.

”Pelaamme ns. kakkoslohkossa. Ykköslohkon joukkueet osallistuvat kaikki myös ikäluokkiensa mestaruussarjaan, joka pelataan Cup-muotoisena Ruotsissa. Meillä ei ole juurikaan käsitystä, kuinka kovia kakkoslohkon joukkueet ovat, mutta eipä sillä oikeastaan ole merkitystä. Tiedämme mitä me osataan ja missä meidän pitää kehittyä. Kehittymään pyritään peli-peliltä.”, kommentoi valmentaja Lauri Herva.

Välimatkat aiheuttavat luonnollisesti omat haasteensa joukkueelle kun pelaajia on 4 paikkakunnalta. Kilometrejä kertyy mittariin ja ennen kauden alkua joukkue kokoontui vain yhdelle yhteiselle harjoitusleirille.

”Meidän on tärkeintä muistaa että tämä koko homma on prosessi. Se on klisee, jota Suomalaiset huippukoutsitkin hokee kyllästymiseen saakka, mutta näin se vaan on. Tietoisesti olemme pitäneet yhden leirityksen ennen pelien alkua. Loput yhteiset harjoitukset linkitetään pelien yhteyteen ja sitten muistetaan, että jokainen peli on meille oppimistapahtuma.” Herva jatkaa.

Sarjassa kertyy yhteensä 20 peliä. Valmentajien mielestä tavoite tulevalle kaudelle on selkeä.

”Meidän pitää hyväksyä se, että emme ole vielä valmiita. Emme yksilöinä, emmekä varsinkaan joukkueena. Meille tulee aivan varmasti henkilökohtaisesti ja joukkueena huonoja jaksoja ja pelaaminen on sekavaa. Meidän on vaan hyväksyttävä se ja painettava eteenpäin pilkesilmäkulmassa. Ei tässä touhussa ole mitään järkeä jos emme osaa elää hetkessä ja nauttia tästä mahdollisuudesta. Kyllä niitä onnistumisista sitten tulee kun on tullakseen. Tavoite on, että jokainen voi kauden jälkeen todeta hymyhuulessa olevansa parempi koripalloilija kuin tätä kirjoitettaessa.” Valmentajat päättävät.

 

Staron joukkue kaudella 2016–2017

Emmi Peltoperä

Jutta Törmänen (c)

Jutta Kostamovaara

Inka Aatsinki

Suvi Mikkonen

Hilja-Iiris Hautajärvi

Johanna Isopoussu

Elisa Olkkola (c)

Viivi Hietala

Elli-Noora Jylkäs

Saana Lehtiniemi (c)

Evilla Lumme

Alissa Lumme

Hanna Hautajärvi

Karoliina Leinonen

Johanna Uusitalo

Ninni Koponen

Nella Koponen

Oona Kuisma (c)

 

Valmentajat:

Lauri Herva

Jari Olkkola

Tapio Peltoperä

Ella Korteniemi

 

Joukkueenjohtaja:

Satu Linnamäki-Lumme