NMKY

Vajamiehinen Äänekosken Huima napsi helpot sarjapisteet Rovaniemen NMKY:n kustannuksella kotikentällään runsaslukuisen kotiyleisönsä edessä. Isänniltä Sami Mäntymaa teki ensiesiintymisensä Huiman paidassa tällä kaudella, lasarettiosastoa isänniltä miehittivät Otto Jämsen, Pekka Karvonen, Joonas Lasarov ja Pena Ranta, myöskään Kokkolan kultakimpaleen Joni Pohjosta ei kentällä vielä nähty. Namika jatkoi samalla kahdeksikolla, jotka olivat edellisenä iltana kamppailleet HoNSUa vastaan. Sivussa erinäisten syiden vuoksi olivat kokenut pelintekijä Tuomas Kosunen, Risto Rantanen, Ilari Nieminen, Valtteri Kokkonen ja Henri Kiviniemi. Poissaolijoiden tuuraajaksi oli hälyytetty toistamiseen tällä kaudella Etelän ”keikkamies” Pekka Mustonen.

 

Huima näytti heti ottelun alussa, miksi se on sarjan ylivoimainen ykkönen. Pallon ja miesten liikehyökkäyspäässä oli ihailtavaa ja heittokin upposi nätisti keskelle. Vieraiden hyökkääminen oli todella vaikeaa, mistä osansa voidaan laittaa Huiman tiukalle puolustukselle. Siitä huolimatta aikaan saaduista paikoista kivitettiin lähinnä levyä heittoprosenttien laskiessa todella alhaisiksi. Vieraiden korinteon tuskaa kuvastaa puoliaikaan mennessä tehdyt vaivaiset 13 pistettä, mikä sai Äänekoskelaiskuuluttajankin hieraisemaan silmiään. Pitkällä tauolle päät painuksissa lukemissa 58-13!

 

Tauolla oli hyvin hiljaista väkeä, hankalaa on tuollaisessa tappioasemassa mitään positiivista keksimälläkään keksiä; turpaan on tullut fyysisesti ja henkisesti joka suunnasta. Päävalmentaja Martti Niemisen johdolla kuitenkin päätettiin, että loppuun saakka taistellaan se mikä pystyttään, että tarvittaessa kehtaa vielä tulevinakin vuosina Äänekoskelle tulla. Tätä joukkue toteutti tauon jälkeen esimerkillisesti! Aktiiviseen paikkaan vetäytynyt viisikko: Kantomaa-Mustonen-Dementjeff- Herva-Jaatinen saivat hyvän draivin päälle ja Huima oli ihmeissään. Hyvän puolustuksen kautta myös hyökkäykseen saatiin kovasti kaivattuja onnistumisia. Pistepyssyjen Hervan ja Dementjeffin kolmoset ja tiivis paikkapuolustus pakottivat Huiman valmentajan Juha Stenin ottaman kaksi nopeaa aikalisää kolmanteen erään. Kolmas erä Namikalle 10-21, mikä sai yksi henkisen rovaniemeläisen yleisönkin riehaantumaan Keski-Suomalaisten puristuksissa.

 

Viimeisellä neljänneksellä Huima alkoi saada Lappilaisten paikkaa hajalle, muttei pelkästään omalla hyvyydellään. Kommunikaatio puuttui vierailta pahasti ja varmasti myös väsymys alkoi painaa jaloissa ja päissä, minkä seurauksena puolustuksen rotaatioon jäi nälkävuoden pituisia aukkoja. Päätösneljännes kotiyleisön riemuksi Huimalle kentän hahmon Sami Mäntymaan johdolla 18-10. Loppulukemat 86-44.

 

”Ensimmäinen puoliaika oli meidän kannalta karmea, siitä ei tarvitse sen enempää sanoa. Hyvin kokosimme itsemme toiselle puoliajalla emmekä luovuttaneet. Nyt on kuukausi aikaa nuolla haavoja ja valmistautua kauden viimeiseen matsiin”, summasi Martti Nieminen.

"Kiva oli pelata tälläisissä puitteissa ja tälläisen yleisön edessä. Harmi että meistä ei ollut tekemään tästä peliä alusta asti", kommentoi molempina päivinä hurjat minuutit uurastanut Miika Jaatinen.

 

Loppuun vielä on nostettavia hattua Huimalle kovalle työlle mitä he ovat vuosia tehneet ensin Pena Rannan johdolla ja nyt Juha Stenin. Muutama vuosi sitten RoNMKY pelasi Huiman kanssa tiukkoja vääntöjä kotona ja vieraissa. Tällä kaudella ei jäänyt selittelyille sijaa kumpi oli parempi vaikka joukkueiden kokoonpanon rungot olivat käytännössä samat. Huimassa on tehty paljon asioita oikein, minkä vuoksi tämän päiväinen vierailu Äänekosken liikuntatalolla saattoi olla Rovaniemen NMKY:n viimeinen moniin vuosiin. Jotain pelaamisen ja valmennuksen tasosta Huimassa kertoo se, että katsojien ainoa murheen aihe oli se luutuavatko moppipojat tarpeeksi kovaa. Toivotamme täysin vilpittömästi Huimalle tsemppiä tuleviin divarikarsintoihin!

 

Tilastopoimintoja:

Levypallot: 47-32

Menetykset: 20-31

2p heittoprosenttit: 53-24

3p heittoprosentit: 32-31

Vapaaheittoprosentit: 71-50

 

Rovaniemen NMKY:n seuraava ja samalla kauden viimeinen ottelu pelataan Rovaniemellä Keltakankaan liikuntahallissa sunnuntaina 19.3 klo 12.30 jolloin vastaan saapuu HoNSU. Tervetuloaa tuolloin vielä kannastumaan Namika voittoon!

 

Teksti: Pekka Mustonen

 Tilastot: Äänekosken Huima